Русская Православная Церковь
Московский Патриархат
Белорусская
Православная Церковь

При использовании материалов
ссылка на сайт
www.spas-monastery.by обязательна

Дорогие гости сайта!
Если у кого-либо из вас сохранились материалы, касающиеся истории нашего монастыря (документы, фотографии и др.), пишите нам по адресу электронной почты spas.monastery@gmail.com Будем благодарны за любую помощь.

Канон святителю Митрофану, епископу Воронежскому

Распечатать

Глас 8

Песнь 1

Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

От многих зол многаго уныния исполнены, к тебе прибегаем, святителю Христов Митрофане, и от тебе скорыя помощи и заступления ныне требуем.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Страстей нас брани смущают, пастырю преподобне, ты же умири нас твоим благоприятным к Богу ходатайством.

Слава: От бед и скорбей нас, чудотворче святый, избавив, мужественное в добродетелех преспеяние всем даруй, да вси о тебе, священнейший Митрофане, радуемся.

И ныне: Молитву нашу приими, Пречистая, и молитвою Твоею всемощною избавитися нам от враг видимых и невидимых, от грехов же и всякия муки моли, Егоже родила еси, Человеколюбца Бога.

Песнь 3

Небеснаго круга Верхотворче, Господи и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Покровителя жизни нашея и молитвенника к Богу почитаем тя, приснославный отче наш Митрофане: на стезю нас покаяния направи, архиереев красото и верных утверждение.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Молим душевное наше смущение и тьму бесовских наваждений в нас разорити: тебе бо, святе, дадеся благодать Святаго Духа злыя духи прогоняти.

Слава: Недугующе телом, недугуем и душею, Богоблаженне, ты же не остави нас во гресех наших погибнути, но в них же и сам яко человек искушаемь был еси и нам, искушаемым, ныне помози.

И ныне: Вся Ангелов воинства, Предтече Господень, апостолов двоенадесятице, святии вси с Богородицею, сотворите молитву, во еже спастися нам.

Седален, глас 2

Во святительстве благочестно пожил еси, святителю Богоявленне, люди к Богоразумию словом и делом наставил еси и Богу до конца угодил еси. Сего ради от Него нетлением и чудесы, отче Митрофане, почтился еси, яко причастник Божия благодати.

Слава, и ныне, Богородичен:

Мучеников, пророков, апостолов, иерархов, преподобных и святых всех от века праведных похвала Ты еси, Пречистая, темже Тя молим: молися с ними ко Господу, да спасет души наша.

Песнь 4

Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Пламень погаси в нас плотских обуреваний и нечистых наших помышлений, да пламени геенскаго огня твоими молитвами, Митрофане, избавимся.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Душу и помышление к тебе простираем, святителю Богоизбранне: согрей нашу веру и любовь яже к Богу, да, закону Его усердно последующе, прейдем поприще нашего спасения непреткновенно.

Слава: Столп крепости стяжавше тя от Бога, от видимых и невидимых врагов ограждаемся тобою безбедно; темже тя вси по долгу, Митрофане, ублажаем.

И ныне: Чертоже Незаходимаго Света, Дево, несмы достойны чертога Небеснаго греховныя ради вины; ты же, Богородительнице, ради обнаженнаго на Кресте сладкаго Твоего Сына и Благаго нашего Господа, покрый стыд лица нашего и спаси нас.

Песнь 5

Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Молим ти ся и вопием всеусердно: исполни, Боговдохновенне, веселия живот наш, покрывая нас крепким покровом защищения твоего от глада, язвы и междоусобныя брани, яко можеши, отче, аще хощеши.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Мрак наших заблуждений и житейския гордости светлостию святых молитв твоих, Митрофане, прожени, да помощию твоею грехов оставление приимше, милость у Христа Бога обрящем.

Слава: На одре немощи и уныния низлежащу ми, подаждь руку помощи, пастырю Боговозлюбленне, и не остави мя лишенна быти твоего спасительнаго благодатию Святаго Духа посещения.

И ныне: Чистейшая еси паче Ангельских чинов, от Неяже Источник святыни воплотися нас ради, да освятит естество человеческое, молитвами Твоими, Богородице, избави нас от тимения нечистых наших деяний и неподобных глаголаний.

Песнь 6

Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Граду твоему заступник буди и паствы твоея хранитель, грады же и страны чтущих любовию память твою необоримым молитв твоих предстательством огради, да вси тобою, Богомудре Митрофане, хвалимся.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Яко защитника тя от Бога ведуще, власть на дусех нечистых велию имуща, молим от злаго действия злых духов наши души сохранити безнаветны.

Слава: По долгу блажат тя вернии, − радуйся, Митрофане, − зовуще: ты бо воистинну Российстей Церкви радование и похвала, и тя чтущим на вся враги одоление, досточудне.

И ныне: Гору Тя мысленную и Лествицу Иаковлю пророцы нарицают, Еюже Бог к человеком сниде, погибшую драхму взыскати хотя, юже обрет, паки к Небеси возводит. Темже Тя вси яко Матерь Божию православно величаем.

Кондак, глас 8

Воздержанием тело духу поработив, душу же равноангельну сотворив, святительскою одеялся еси одеждою, яко венец священства, и ныне, всех Владыце предстоя, моли, всеблаженне Митрофане, умирити и спасти души наша.

Икос

В пустыни высотою смиренномудрия, яко райский цвет, красуяся, и на Воронежския Церкви престоле украсился еси высокими удобрениями, премудре, ибо был еси иерарх, образ верным словом и житием. Темже и Бог яко угодника Своего вознесе тя, нетлением и чудесы в Церкви Своей прославляя, да вси верою зовем ти: радуйся, Воронежская похвало, Митрофане приснопамятне.

Песнь 7

От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Тройческою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Нас обновити хотя и нашему спасению, Спасе, благопоспешити, Ты новаго Церкви Своей воздвигл еси светильника, Митрофана, к Тебе зовуща: отцев Боже, благословен еси.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Человеколюбца Спаса о нас, святителю Христов, умоли разрешитися нам от прегрешений наших и душевных скверн, да и мы Тому яко Всесильному Избавителю зовем: отцев Боже, благословен еси.

Слава: В славу Божию одеянный святитель и чудотворец нам от Бога показался еси, Митрофане всехвальне, да светлостьми чудес твоих паче солнечных луч озаряемы, зовем дивная тобою Совершающему: отцев Боже, благословен еси.

И ныне: Великая дарования Тобою от Господа прияхом, Дево Пречистая, сего ради благодарственное пение приносим Ти и зовем: Благословенна Ты в женах еси, Всенепорочная Владычице.

Песнь 8

Царя Небеснаго, Егоже поют вои Ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

К честным мощам твоим, яко к необоримому покрову, прибегающе, немолчнаго твоего ходатайства, Богоносе преподобне, просим: ты же не презри иже от тебе требующих помощи, но услыши и заступи всех, поющих тя и превозносящих Христа во веки.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Телесныя слабости и душевныя недуги силою молитв твоих благодатно пременяя, премени, отче Митрофане, всякое неможение поющим тя и превозносящим Христа во веки.

Слава: Плачущим ты слезы отираеши, пастырю преблаженне, и бедствующим подаеши руку спасения от Бога, темже и нас у Престола Владычня помяни, верою поющих тя и превозносящих Христа во веки.

И ныне: Величаем Твое твердое заступление, исповедуем Матерния Твоея молитвы силу, благодарим возвеличившаго Тя Господа, рождшагося от Тебе, Богомати, Егоже моли спастися душам нашим.

Песнь 9

Воистинну Богородицу, Тя исповедуем, спасении Тобою, Дево Чистая, с Безплотными Лики Тя величающе.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Ты, иже в Дому Твоем угодников Твоих насаждаеши, яко маслины и яко кедры, Спасе, Митрофана угодника Твоего молением насади в нас добродетельное житие, да во время свое принесем Ти плоды покаяния.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Со Ангелы, служителю Святей Троице, Митрофане премудре, радуйся, и нам, верою блажащим тя, подаждь молитвами твоими о Дусе Святе радоватися.

Святителю отче Митрофане, моли Бога о нас.

Аще и немощны есмы и премного согрешаем, недостойнии, но не отступаем надежды мощнаго покрова твоего, достославне: ты же, Христу Богу моляся, помози нам обрести всем с лики праведных стояние в День судный.

Слава: На месте озлобления немощи смирившемуся, удиви молитв твоих силу, чудотворче святый, Митрофане, и по данной тебе целеб благодати нездравие мое во здравие премени.

И ныне: Упование и радосте наша, Марие Богоневестная, покрый нас честным Твоим омофором, да хвалим непрестанно имя Твое и поем с Безплотными Лики, Тя величающе.

Светилен:

Светозарна светильника веры, Божественно и преславно от Светоначальныя Троицы возсиявша и нас солнца светлейше чудесы своими просветивша, Митрофана, пастыря блаженна, песньми восхвалим.

Слава, и ныне, Богородичен:

Богородице Дево, радуйся, от Ангела радость приимшая; радуйся, Владычице, и спаси на Тя уповающих.

По изданию: Минея: Ноябрь. Ч. II. М.: Издание Московской Патриархии, 1998.


Возврат к списку

Вернуться на главную страницу


Расписание богослужений

10/23 октября, понедельник

Прп. Амвросия Оптинского.

Мчч. Евлампия и Евлампии.

5.45 Полунощница. Молебен у мощей прп. Евфросинии.

7.45 Часы. Божественная Литургия.

16.45 Вечернее богослужение с полиелеем.

Частица св. мощей прп. Амвросия Оптинского, имеется в обители. 

Смотреть все

Православный календарь

10 / 23 октября, понедельник

Седмица 21-я по Пятидесятнице. Мчч. Евлампия и Евлампии (303–311). Свт. Иннокентия, еп. Пензенского (1819). Прп. Амвросия Оптинского (1891).

Свт. Амфилохия, еп. Владимиро-Волынского (1122). Собор Волынских святых. Блж. Андрея, Христа ради юродивого, Тотемского (1673). Мч. Феотекна (III–IV). Прп. Вассиана (V). Прп. Феофила исп. (VIII).

Смотреть все

Каталог TUT.BY